contact DSP Dambovita

ZIUA EUROPEANĂ ÎMPOTRIVA OBEZITĂŢII (ZEIO) - 2017

Descarca de aici Analiza de situatie Ziua Europeana Impotriva Obezitatii

 

MINISTERUL SANATATII
DIRECTIA DE SANATATE PUBLICA  DAMBOVITA
Targoviste str.T.Vladimirescu nr.15-19 cod 130095
Tel:0245613604, fax:0245611067 e-mail:Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea.
Nr. 5129/ 15.05.2017

COMUNICAT  DE  PRESĂ
ZIUA EUROPEANĂ ÎMPOTRIVA OBEZITĂŢII (ZEIO)

Direcţia de Sănătate Publică Dâmboviţa celebrează în data de 20 mai 2017 „Ziua Europeană Ȋmpotriva Obezităţii” (ZEIO) şi organizează în perioada 20 mai - 30 mai 2017, campania de informare şi educare dedicată acestei zile.

Sloganul campaniei este Ȋmpreună Ȋmpotriva Obezităţii”.

Ziua Europeană Împotriva Obezităţii (ZEIO) este o campanie dedicată conştientizării acestei afecţiuni de către populaţie şi  are loc în întreaga Europă în fiecare an, în a treia sâmbătă a lunii mai.

Temacampaniei este „ Să acţionăm pentru un viitor mai sănătos!”

Scopul campaniei: Cunoașterea și înțelegerea necesității unei acțiuni la nivel european și național, pentru a îmbunătăți prevenirea, tratamentul și îngrijirea obezității. Campania sprijină cetățenii supraponderali sau obezi pentru a face modificări ale stilului de viață în vederea gestionării greutății lor și îmbunătățirii stării generale de sănătate și a calității vieții.

Obiectivele campaniei” Ziua Europeană Ȋmpotriva Obezităţii” sunt:

● Sensibilizarea oamenilor cu privire la obezitate și implicațiile medico-sociale ale acesteia;

● Recunoașterea obezității de către Uniunea Europeană și de către guvernele statelor membre ca o boală cronică și conștientizarea beneficiilor pe care acest lucru le va aduce atât persoanelor fizice cât și sistemelor de sănătate;

● Creșterea accesului la îngrijire și tratament pentru cei care sunt supraponderali sau care sunt obezi;

● Sprijinirea inițiativelor Asociației Europene de Studiu a Obezității (EASO) și ale asociațiilor naționale și centrelor colaboratoare.

Prevalența obezității ar trebui să fie unul dintre indicatorii cheie de măsurare a oricărui progres. Statele membre ale UE sunt invitate să facă mai mult pentru a combate epidemia de obezitate aflată în creștere, în caz contrar se vor confrunta cu costuri de îngrijiri medicale foarte mari  în viitor (Bruxelles, 09 martie 2017).

            Avertizarea, precum și apelul pentru a lua urgent măsuri de prevenire și tratare a obezității vine din partea organizației europene responsabilă pentru cercetarea în domeniul obezității și anume Asociația Europeană pentru Studiul Obezității EASO (European Association for the Study of Obesity).

            Conform EASO, prea puține țări europene au strategii eficiente de combatere a obezității, iar unele nu au deloc. "În ciuda epidemiei în creștere, multe planuri constau doar dintr-o serie de obiective vagi, mai degrabă decât de măsuri concrete", a declarat președintele EASO, Prof. Hermann Toplak. Pentru a fi eficace, statele membre trebuie să aibă strategii cuprinzătoare, care să acopere toate aspectele legate de managementul greutății. Acest lucru ar trebui să includă promovarea unui stil de viață mai sănătos, reducerea cererii și a consumului de cantități excesive de alimente și băuturi cu conținut caloric bogat, precum și tratamentul obezității pentru a ajuta la prevenirea multor altor boli asupra cărora aceasta are impact. Diabetul zaharat de tip 2, bolile cardiovasculare și unele tipuri de cancer sunt printre bolile cronice netransmisibile care pot fi atribuite excesului de greutate. În unele cazuri apar chiar și probleme psihologice.

               Mai multe rapoarte au arătat că, în cazul în care obezitatea și supragreutatea continuă să crească într-un astfel de ritm alarmant, acest fenomen va afecta mai mult de jumătate din cetățenii europeni până în anul 2030. În unele țări, procentul ar putea ajunge la 90%.

            Cu ocazia „Zilei Europene Ȋmpotiva Obezităţii” 2017, Direcţia de Sănătate Publică Dâmboviţa, va derula urmatoarele activităţi:

  • Organizarea unui stand de sănătate în ziua de 24.05.2017, începând cu ora 9:30 în Piaţa Tricolorului din Târgovişte, unde voluntari ai Societăţii Naţionale de Crucea Roşie, Filiala Dâmboviţa şi ai Scolii Postliceale Sanitare “Christiana” din Târgovişte, vor distribui materiale informative, se va măsura glicemia şi tensiunea arterială;
  •  Activităţi de informare-educare-comunicare în unităţi şcolare;
  • Instruirea voluntarilor Crucea Roşie, a elevilor de la Şcoala Postliceală Sanitară “Christiana”, precum şi a asistenţilor comunitari şi a  mediatorilor sanitari.

DIRECTOR EXECUTIV,                                                DIRECTOR EXEC.ADJ. SAN. PUB.
DR. SORIN STOICA                                                            DR. GABRIELA COSTEA

Coordonator program,
Dr. Aquilina Mesina