contact DSP Dambovita

15 RECOMANDĂRI privind conduita socială responsabilă în prevenirea răspândirii coronavirus (COVID-19)

Protejați-vă, evitați contactul direct!

● Evitați zonele aglomerate unde sunteți expuși la contact direct și/sau interacțiune cu un număr mare de persoane, de tipul adunărilor publice, cozi, zone de trafic intens, zone de recreere.

▪ Feriți copiii de acele locuri de joacă care presupun atingerea unor suprafețe/obiecte comune de către un număr mare de copii.

● Limitați la maximum orice contact direct cu alte persoane, în afara celor care fac parte din familia restrânsă, prin gesturi cum ar fi: strângerea mâinilor, îmbrățișările, sărutul obrajilor sau al mâinilor, atingerea fețelor cu mâinile.

▪ Se recomandă, inclusiv în privința persoanelor împreună cu care locuiți, să NU intrați în contact direct decât după igienizarea mâinilor atunci când reveniți la domiciliu.

● Evitați atingerea suprafețelor care sunt atinse în mod frecvent și de alte persoane, precum: balustrade, clanțe, mânere, butoane de lift sau de acces.

▪ În cazul în care sunteți totuși nevoiți să atingeți aceste suprafețe, protejați-vă folosind șervețele de unică folosință.

● Păstrați o distanță semnificativă, de 1,5 metri, față de celelalte persoane pe care le întâlniți. În cazul în care vă aflați în transportul în comun încercați să NU stați față în față cu alte persoane.

▪ Asigurați-vă, după folosirea transportului în comun, că v-ați igienizat mâinile înainte de a vă atinge fața, nasul sau gura.

● Folosiți, pe cât posibil, rute sau modalități alternative de transport pentru a evita zonele aglomerate de trafic de persoane. În cazul în care programul vă permite, folosiți intervalele orare cu nivel scăzut de trafic de persoane.

▪ În zonele urbane, pentru distanțe mici, se recomandă folosirea modalităților alternative de deplasare, fie cu bicicleta/trotineta electrică, fie mersul pe jos.

● Evitați deplasările în țările care se confruntă cu număr mare de cazuri de infectări cu noul coronavirus (COVID-19) și descurajați întoarcerea în țară a persoanelor din zonele de risc, respectiv din țările cu număr mare de cazuri cu noul coronavirus. Date actualizate în timp real despre țările vizate pot fi obținute accesând link-ul (http://www.cnscbt.ro/ ), respectiv „Lista regiunilor și localităților din zona roșie și zona galbenă cu transmitere a COVID-19

▪ În cazul în care călătoriți într-o țară expusă infecției cu noul coronavirus există riscul ca la momentul revenirii în țară, în funcție de actualizarea zonelor roșii/galbene, să fie necesar să rămâneți în carantină/izolare la domiciliu timp de 14 zile, împreună cu familia.

▪ În mod obligatoriu, românii care se întorc în țară din zone de risc vor trebui să intre în autoizolare la domiciliu, ceea ce presupune ca întreaga familie să facă același lucru.

● Limitați folosirea bancnotelor și a monedelor, optând pentru plăți cu cardul/telefonul sau plăți on-line.

▪ Transmiterea virușilor se realizează într-o pondere semnificativă prin intermediul banilor, cu care ia contact, statistic, un număr foarte mare de persoane.

● Optați pentru munca de acasă, în măsura în care aveți această posibilitate oferită de angajator.

▪ Există recomandări din partea Ministerului Muncii, în atenția angajatorilor, pentru flexibilizarea programului de lucru pentru angajați și prezentarea eventualelor opțiuni legale pe care le au la dispoziție. Detalii, aici: https://bit.ly/2TGyV8d

● Respectați cu strictețe regulile de igienă personală recomandate de autorități, pentru a vă proteja atât pe dumneavoastră cât și pe cei apropiați. Folosiți masca de protecție doar în cazul în care aveți simptome de gripă sau răceală, pentru a-i proteja pe ceilalți.

▪ Spălați-vă pe mâini cu apă și săpun, minimum 20 de secunde, după orice contact cu o suprafață potențial contaminată.

▪ Folosiți prosoape de hârtie, de preferat, pentru a vă șterge mâinile.

▪ Nu vă atingeți ochii, nasul sau gura cu mâinile neigienizate.

▪ Dacă strănutați sau tușiți acoperiți-vă gura și nasul cu un șervețel de unică folosință, pe care aveți grijă să-l aruncați imediat la coșul de gunoi.

▪ Dezinfectați frecvent, cu soluție pe bază de alcool sau clor, suprafețele cu care intrați în contact, atât acasă cât și la locul de muncă.

▪ Aerisiți de mai multe ori pe zi încăperile în care desfășurați activități.

▪ Luați medicamente antivirale sau antibiotice numai la prescripția medicului.

▪ NU beți lichide din aceeași sticlă/pahar cu alte persoane și nu folosiți aceleași tacâmuri.

▪ NU intrați în contact direct cu persoanele aflate în autoizolare la domiciliu, indiferent dacă prezintă sau nu simptome specifice coronavirus.

▪ Masca de protecție/masca chirurgicală îi protejează pe cei din jurul dumneavoastră, în cazul în care aveți simptome de gripă sau răceală, întrucât previne răspândirea virusului pe cale respiratorie.

▪ Masca de protecție trebuie să acopere complet nasul și gura persoanei care o poartă.

● Țineți cont de faptul că nu în toate cazurile infectarea cu noul coronavirus(COVID-19) este vizibilă prin simptome specifice (tuse, febră, dificultăți în respirație).

▪ Virusul poate fi răspândit inclusiv de persoane aparent sănătoase, care nu au cunoștință de faptul că sunt purtători ai noului coronavirus.

▪ Informați-vă despre noul coronavirus numai din surse oficiale!

▪ Puteți obține detalii dacă sunați la 0800.800.358, care este un număr de informare, nu este un număr de urgență.

▪ Doar în cazul urgențelor sunați la 112!

Protejați-vă apropiații, nu-i expuneți!

● Evitați, cu prioritate, expunerea persoanelor în vârstă (peste 65 de ani) și a celor cu imunitate scăzută/boli asociate către alte persoane cu simptome de gripă sau răceală, în zone aglomerate sau zone cu trafic intens de persoane.

▪ Potrivit statisticilor, persoanele cele mai vulnerabile în cazul infectării cu noul coronavirus sunt vârstinicii cu multiple afecțiuni asociate (ex: diabet zaharat, boli pulmonare cronice, boli cardiovasculare, cancer).

▪ În Italia, până pe 9 martie, mai mult de jumătate din cazurile de infecție s-au înregistrat la persoane de peste 65 de ani și aproximativ 90% din decese au survenit la pacienți de peste 70 de ani.

▪ Nu s-a înregistrat niciun deces la pacienți cu vârsta sub 40 de ani și un singur deces între 40 și 50 de ani.

▪ În cazul tinerilor și al copiilor (0-18 ani) a fost înregistrată cea mai mică rată de infectare cu noul coronavirus, respectiv 1,4%.

● Semnalați autorităților orice caz despre care aveți cunoștință că ar fi putut intra în contact cu o persoană confirmată cu noul coronavirus sau ar fi venit dintr-o țară afectată (zona roșie sau zona galbenă) și care nu se află în izolare.

▪ Manifestați o atitudine preventivă față de orice caz, întrucât răspândirea virusului este posibilă și din partea persoanelor care nu manifestă simptome specifice.

● Semnalați imediat medicului de familie dacă ați călătorit în zonele afectate de coronavirus (COVID-19), chiar dacă la momentul respectiv NU se aflau pe lista zonelor aflate sub alertă. Detalii pot fi obținute accesând link-ul (http://www.cnscbt.ro/ ), respectiv „Lista regiunilor și localităților din zona roșie și zona galbenă cu transmitere a COVID-19”, actualizată periodic.

▪ În cazul în care nu puteți contacta medicul de familie, apelați la Direcția de Sănătate Publică din județul dumneavoastră și în ultimă instanță la 112.

● Rămâneți acasă dacă aveți simptome de gripă sau răceală (tuse, febră, dificultăți în respirație) și sunați medicul de familie pentru a solicita sfaturi, NU mergeți din primul moment la unitățile de urgență.

▪ Există riscul, în cazul în care sunteți purtător al virusului, să transmiteți și altor persoane noul coronavirus.

▪ Este de preferat să rămâneți la domiciliu, iar transferul către spital să se realizeze în mod organizat, respectând toate măsurile de izolare.

● Dacă vă aflați în autoizolare la domiciliu respectați cu strictețe recomandările autorităților, NU părăsiți sub nicio formă domiciliul pe perioada celor 14 zile, NU primiți vizitatori și NU intrați în contact apropiat cu eventualele persoane care vă furnizează alimente sau produse.

▪ În cazul în care încălcați regimul autoizolării la domiciliu riscați amendă de până la 20.000 de lei, precum și dosar penal în cazul în care contribuiți la răspândirea virusului.

Grupul de Comunicare Strategică

Materiale de informare utile pentru copii si parinti privind masurile de preventie fata de noul coronavirus

Atasam mai jos o serie de materiale informative pe care UNICEF impreuna cu partenerii sai le-a dezvoltat si continua sa le dezvolte. Este vorba de materiale de informare, utile pentru parinti si copii privind masurile de preventie fata de noul coronavirus, materiale care pot fi accesate pe site-ul UICEF.

Cum să vorbiți cu copilul dumneavoastră despre boala cauzată de noul coronavirus (COVID-19)

1. Noul coronavirus: intrebari si raspunsuri pentru copii si tineri
2. Cum sa-ti petreci timpul daca trebuie sa stai acasa din cauza noului coronavirus
3. Cum sa te protejezi de noul Coronavirus
4. Epidemia provocata de noul coronavirus: ce trebuie sa stie parintii

De asemenea, pe acest link: http://bit.ly/MaterialeCruceaRosieUNICEF, sunt disponibile o serie de materiale in format pdf si jpg, landscape si portrait, pdf:

 1. Mesaje si actiuni esentiale privind prevenirea si controlul COVID-19 in scoli (ghid)
 2. Cum sa te protejezi de coronavirus - sfaturi pentru copii (poster)
 3. Cum sa-ti petreci timpul acasa - sfaturi pentru copii (poster si flyer)
 4. Cum sa vorbim despre noul coronavirus (poster)
 5. How to protect yourself from coronavirus - tips for children (poster)
 6. How to spend your time at home - tips for children (poster)

Măsuri și recomandări pentru unitățile de învățământ, unitățile sanitare, instituții publice sau private și populație după declanșarea epidemiei de gripă

Pentru unitățile de învățământ:

 • se continuă triajul zilnic în toate unitățile de învățământ din județ cu izolarea cazurilor care prezintă simptome respiratorii la domiciliu (atât la copii cât și la cadrele didactice). Triajul se face de către rețeaua medicală școlară, rețeaua comunitară, medicina de familie, cadrele didactice, cu sprijinul UAT-urilor locale și al Inspectoratului Școlar. Menționăm că personalul DSP nu poate asigura triajul în unitățile de învățământ, dar asigură orice informație privind modul de derulare și recomandări. Decizia de izolare aparține personalului care efectuează triajul;
 • Solicitam părinților să înțeleagă importanța izolării la domiciliu a copiilor pe toată perioada cât aceștia prezintă simptome respiratorii, chiar dacă acestea nu au fost diagnosticate cu virus gripal;
 • Unitățile de învățământ, cu sprijinul Inspectoratului Școlar și al UAT-urilor locale, vor asigura condiții optime pentru igiena personală a copiilor și cadrelor didactice, respectiv: apă caldă, săpun lichid, prosoape de hârtie;
 • Se va asigura un stoc suficient de substanțe dezinfectante și materiale de curățenie și se vor respecta recomandările de dezinfecție (aerisire frecventă, ștergere suprafețe, dezinfecții jucării și materiale didactice etc);
 • Rezultatele triajului se raporteaza zilnic la DSP și se vor stabili de comun măsurile care se impun. Nu se va decide sistarea cursurilor fără o informare și consultare prealabilă între DSP și Inspectoratul Școlar;
 • Orice situație deosebită sesizată în unitățile de învățământ se va raporta către DSP.

Pentru unitățile sanitare:

 • Se va reface în permanență stocul de medicamente antivirale;
 • Se va asigura stocul de substanțe dezinfectante, materiale de curățenie și echipament de protecție pentru personal;
 • Se va limita accesul vizitatorilor în unitățile sanitare cu paturi, chiar până la sistarea programului de vizite, acolo unde se impune;
 • Se va face zilnic triajul cadrelor medicale și izolarea celor cu simptomatologie
 • Se vor respecta recomandările de izolare a pacienților cu diagnostic de gripă în saloane separate. În cazul în care capacitatea de internare a secțiilor de Boli infecțioase este depășită se vor amenaja spații suplimentare pentru internarea pacienților cu gripă, cu respectarea circuitelor funcționale, după consultarea prealabila a DSP;
 • Orice situație deosebită sesizată în unitățile sanitare va fi transmisă imediat către DSP;
 • Apelăm la medicii de familie pentru o mai bună organizare a activității în cadrul cabinetului, în această perioadă, având în vedere că există o circulație crescută a virusului gripal.

Recomandări pentru populație:

 • Consultarea medicului de familie pentru simptome care sugerează gripa și care poate stabili o eventuală indicație pentru spitalizare;
 • Izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor care prezintă simptomatologie asemănătoare gripei;
 • Respectarea măsurilor igienico-sanitare în cazul tusei și strănutului (utilizarea de batiste de unică utilizare sau tuse/strănut la nivelul părții interne a articulației cotului);
 • Igiena adecvată a mâniilor, în vederea reducerii răspândirii virusului;
 • Continuarea vaccinării antigripale. Vaccinarea este cea mai eficientă metodă de prevenire a gripei.
 • Este contraindicată automedicația cu antibiotice sau antivirale;
 • Pe perioada evoluției epidemiei insistăm pentru limitarea vizitelor, participărilor la evenimente publice și frecventarea spațiilor aglomerate;
 • Pentru persoane vârstnice și cele cu afecțiuni cronice, recomandăm limitarea deplasărilor și luarea tuturor măsurilor de protecție pentru a evita contactul cu persoane bolnave;
 • Părinții care au copii între 0 și 3 ani, bătrânii și bolnavii cronici, trebuie să evite pe cât posibil deplasările, pentru a nu veni în contact cu pacienți bolnavi.

Recomandări pentru instituții publice sau private:

 • Pentru a evita apariția de focare de îmbolnăvire se recomandă efectuarea unui triaj zilnic al tuturor angajaților și izolarea cazurilor cu simptomatologie asemănătoare gripei;
 • În cazul sesizării de cazuri multiple de îmbolnăviri cu simptomatologie asemănătoare gripei, medicul de medicina muncii va informa imediat DSP  și va lua toate măsurile care se impun pentru limitarea extinderii focarelor;
 • Se recomandă măsuri suplimentare de dezinfecție și igienizare în spațiile cu acces larg al publicului (spre exemplu la compartimente de relații cu publicul, la ghișeul băncilor, la ghișeele la care se plătesc taxe, impozite etc.);
 • Recomandăm instituțiilor de cultură să limiteze, pe cât posibil, evenimentele, până la reducerea cazurilor de îmbolnăvire;
 • Este necesară aprovizionarea cu substanțe dezinfectante, materiale de curățenie, pentru măsuri suplimentare de dezinfecție și igienizare, pe toată durata evoluțieiepidemiei de gripă la nivel național.

Nota

Vaccinarea împotriva gripei reprezintă în continuare cea mai bună metodă de limitare a îmbolnăvirii. Menționăm că imunitatea împotriva gripei se instalează la circa 14 zile după vaccin și se referă strict la tulpinile conținute în vaccin, care circulă în acest sezon (majoritatea cazurilor au tulpina A). Dacă prezentați deja simptome respiratorii este contraindicată vaccinarea.

 

Supravegherea infectiei umane cu noul coronavirus (2019-nCoV)

Informatii  generale

 • In data de 31 decembrie 2019 au fost raportate primele cazuri  de infectie cu noul coronavirus (2019-nCoV)  in orasul Wuhan, Provincia Hubei, din China.
 • Pana la data de 30 ianuarie situatia la nivel global intocmita in baza rapoartelor autoritatilor de sanatate publica arata un total de 7819 cazuri, din care  170 de decese in Asia, Australia, Statele Unite ale Americii, Canada, Germania si Franta.
 • Sursa imbolnavirilor ramane necunoscuta(posibilă cauză zoonotică).
 • Transmiterea inter-umana pe cale respiratorie, prin picaturi de secreţie, produse când o persoană infectată tuşeşte sau strănută, a fost documentata dar se suspecteaza si alte tipuri de transmitere.
 • Transmiterea este posibilă şi când are loc contactul direct cu fluidele (sânge, materii fecale, urină, salivă, spermă) de la o persoană infectată.
 • Transmiterea poate fi digestiva(piata de peste/fructe de mare si animale vii considerata a fi punctul de plecare al izbucnirii,
 • Este considerată şi transmiterea de la animale la om prin contactul cu animale bolnave sau cu produse de la acestea, de aceea se recomandă evitarea contactului cu animale bolnave şi aplicarea măsurilor generale legate de manipularea animalelor şi produselor de la acestea, prepararea alimentelor.
 • Coronavirusul (2019-nCoV) determina la omboala respiratorie acuta usoara  semănând cu o răceală comună (tuse, febră, nas înfundat) dar si infecții ale tractului respirator inferior, inclusiv pneumonii care pot duce la deces. 
 • Nu există un tratament specific (antiviral), de aceea se tratează simptomatic, în funcție de starea pacientului. Tratamentul de susținere (de exemplu oxigenoterapie, administrarea de lichide și tratament empiric) pentru persoanele infectate, poate fi foarte eficace.
 • Deocamdată nu există un vaccin împotriva coronavirusurilor.
 • Perioada de incubatie (timpul de la momentul infectarii, pana la aparitia primelor simptome si semne de boala) nu a depasit 14 zile.
 • Impactul potential al izbucnirii cu 2019-nCoV este considerat  mare;
 • In Romania nu au fost diagnosticate cazuri de imbolnaviri cu noul coronavirus (2019-nCoV) dar sunt supravegheati toti cetatenii care sosesc din China, timp de 14 zile de la data venirii in tara.

 

Masuri instituite:

1. Pregatirea retelei medicale pentru:

 • Recunoașterea timpurie a simptomelor pentru limitarea transmiterii infecției cu 2019-nCoV
 • Aplicarea Precauțiilor Standard pentru toți pacienții
 • Punerea în aplicare a măsurilor de precauție specifice pentru infecțiile suspectate de 2019-nCoV
 • Aplicarea măsurilor de control al mediului unității sanitare, cu intensificarea măsurilor de igienă a mediulu
 • Măsurile  administrative

2. Pregatirea personalul care lucreaza la serviciul de ambulanta

3. Pregatirea unitatilor sanitare cu paturi care sa trateze si sa investigheze cazurile cu supiciune / infectie probabila / confirmata si anume: 

 • INBI „Prof.Dr.Matei Bals”,
 • Spitalul Clinic de Boli infectioase si Tropicale „Victor Babes” Bucuresti,
 • Spitalul Clinic de Boli infectioase Cluj,
 • Spitalul Clinic de Boli infectioase Iasi,
 • Spitalul Clinic de Boli infectioase si Pneumoftiziologie Timisoara,
 • Spitalul Clinic de Boli infectioase Constanta)

 

4. Elaborarea recomandărilor generale pentru protejarea sănătății:

 • Igiena mâinilor și igiena respiratorie,
 • Practici pentru o alimentați sigură:
 • Spălați-vă des pe mâini cu apă și săpun, sau cu soluții pe bază de alcool;
 • Când tușiți sau strănutați, acoperiți-vă gura și nasul cu pliul cotului sau cu o batistă de hârtie, apoi aruncați imediat batista și spălați-vă pe mâini;
 • Evitați contactul apropiat cu persoanele care tușesc și au febră;
 • Dacă aveți febră, tușiți și respirați cu greutate, mergeți la medic și spuneți-I medicului dacă ați călătorit recent

 

5. Recomandări pentru călătorii din Regiunea Europeană

 • OMS nu recomandă restricții pentru călătorii sau comerț.
 • Se recomandă călătorilor spre zonele afectate (în prezent China- Wuhan, provincia Hubei ):
 • evitarea contactului apropiat cu persoane care suferă de infecții respiratorii acute și cu animale (vii sau moarte) sălbatice sau domestice;
 • spălarea frecventă a mâinilor, în special după contact direct cu persoanele bolnave sau cu obiectele acestora;
 • acoperirea nasului și a gurii în timpul tusei și a strănutului, cu un șervețel sau cu pliul cotului, și contactarea medicului sau a autorităților naționale de sănătate în caz de simptome de infecție respiratorie acută.
 • evitarea consumului de produse animale crude sau gătite foarte puțin. Carnea crudă, laptele crud (nefiert) și organele crude trebuie manevrate cu grijă, pentru a evita contaminarea cu alimentele gătite.

 

6. Recomandari pentru călătorii care se întorc din China

- să se prezinte la cabinetul medical al aeroportului și sa menționeze istoricul de călătorie , dacă prezintă semne clinice de boală la sosirea pe aeroport,

- să sune la 112 şi să se prezinte imediat la Spitalul/Secţia de Boli Infecţioase dacă prezintă semne clinice de boală într-un interval de 14 zile de la  revenirea în țară.

 

7. Măsuri pentru persoanele care primesc colete din China

În acest sens sunt eficiente măsurile de igienă obișnuite, care constau în:

 • Curăţarea suprafeţei obiectului/obiectelor cu dezinfectanţi uzuali (pe bază de alcool etilic 70% sau clor);
 • Spălarea IMEDIATĂ a mâinilor cu apă și săpun după manipularea obiectelor presupus a fi contaminate.

 

Amintim faptul ca au fost si sunt distribuite, pe toate aeroporturile internationale din Romania, carduri de alerta pentru sanatate, cuprinzand informatiile necesare persoanelor care calatoresc catre/dinspre China. In aceste aeroporturi exista, de asemenea, postere cu informatii pentru calatori

Prevenirea riscului de imbolnavire cu gripa aviara

MASURI GENERALE PENTRU POPULATIE

 • Spălaţi-vă cât mai des pe mâini cu apă şi săpun, mai ales după contactul cu păsări; în lipsa apei şi a săpunului se şterg mâinile cu alcool sanitar;
 • Nu manipulaţi păsări moarte ;
 • Supravegheaţi copiii, nu-i lăsati să se joace cu păsări moarte sau bolnave ;
 • Cumpăraţi carne de pasăre, ouă şi produse din carne de pasăre numai din magazine autorizate ;
 • Anuntaţi medicul veterinar de orice caz de îmbolnăvire sau moarte la păsări;
 • Acordaţi tot sprijinul personalului sanitar si autoritaţilor veterinare.

 

CUM PREPARAŢI HRANA

 • Separaţi carnea crudă de cea prelucrată termic sau de alimentele care sunt gata preparate;
 • Nu folosiţi acelaşi cuţit sau instrument de tăiat pentru a pregăti carnea crudă şi alimentele care sunt gata preparate ;
 • Spălaţi–vă pe mâini inainte, între si dupa operaţiile de manipulare a alimentelor crude şi a celor prelucrate termic ;
 • Nu puneţi carnea prelucrată termic pe aceeaşi farfurie sau suprafaţă pe care a fost aşezată înainte de a fi prelucrată termic ;
 • Carnea de pasăre, inclusiv ouăle, trebuie prelucrate termic timp indelungat la temperatură corespunzătoare, deoarece virusurile gripale sunt distruse prin prelucrare termică la mai mult de 70°C ;
 • Înainte de a manipula şi prelucra termic ouăle, spălaţi-le cu apă şi săpun, iar dupã aceea spălaţi-vă pe mâini tot cu apă şi săpun ;
 • Nu folosiţi ouă fierte moi sau crude în alimente care nu vor fi prelucrate termic;
 • După manipularea păsărilor sau ouălelor crude, spălaţi-vă pe mâini şi spălaţi toate suprafeţele şi instrumentele folosite, atent,  cu apă şi săpun.

Recomandări coronavirus

          Calatorii care planifica sa viziteze Wuhan, China ar trebui sa evite vizitarea “pietelor umede” sau a locurilor unde sunt manipulate animale vii sau moarte si sa evite contactul cu persoane bolnave, in particular cu cele care prezinta simptome respiratorii. 

            Calatorii care planifica sa viziteze Wuhan, China ar trebui sa respecte o buna igiena a mainilor si a alimentelor si sa evite contactul cu animale, excretiile sau picaturi provenind de la acestea. 

Calatorii cu simptome respiratorii acute care revin din Wuhansau care au calatorit in China cu stationare in Wuhan sunt sfatuiti sa se adreseze medicului (n.trad.: infectionist) si sa ii mentioneze istoricul de calatorie in Wuhan.
In plus, din cauza activitatii gripale epidemice intense din China, calatorii ar trebui sa fie vaccinati anti-gripal cu minimum 2 saptamani anterior deplasarii, pentru a preveni o boala respiratorie severa. 

Extras din Evaluarea Rapida de Risc a ECDC  17 ianuarie 2020

            In intervalul 31 decembrie 2019 - 17 ianuarie 2020 au fost raportate 44 de cazuri infectate cu noul coronavirus confirmate cu laboratorul, din care 41 din Wuhan, China si 3 asociate calatoriilor in Thailanda (2) si Japonia (1). 

 La data conceperii de catre ECDC a evaluarii de risc mentionate mai sus, sursa de agent patogen era necunoscuta si, prin urmare, ECDC presupune ca ar putea fi activa in continuare si genera noi cazuri in China.  Aparitia catorva cazuri fara legatura cu piata mentionata sau alte piete similare sugereaza posibilitatea ca sursa de agent patogen sa fie mai larg raspandita sau posibilitatea transmiterii inter-umane. 

            Avand in vedere stadiul actual al cunoasterii si factorii necunoscuti, ECDC considera ca:

 • În prezent există o probabilitate moderată de infecție pentru călătorii din UE/SEE care vizitează Wuhan.
 • Există o probabilitate mare de import de cazuri în țările cu cel mai mare volum de persoane care călătoresc către și dinspre Wuhan (ex. țări din Asia).
 • Există o probabilitate mică de import de cazuri în țările UE / SEE, datorită traficului mai puțin extins al persoanelor către și dinspre Wuhan.
 • Respectarea practicilor adecvate de prevenire și control al infecțiilor, în special în unitatile sanitare, în țările UE/SEE și evidentele unei transmiteri inter-umane limitate, determina ca probabilitatea evaluată ca un caz raportat în UE să genereze cazuri secundare în UE/SEE să fie foarte scăzută.