contact DSP Dambovita

Măsuri și recomandări pentru unitățile de învățământ, unitățile sanitare, instituții publice sau private și populație după declanșarea epidemiei de gripă

Pentru unitățile de învățământ:

  • se continuă triajul zilnic în toate unitățile de învățământ din județ cu izolarea cazurilor care prezintă simptome respiratorii la domiciliu (atât la copii cât și la cadrele didactice). Triajul se face de către rețeaua medicală școlară, rețeaua comunitară, medicina de familie, cadrele didactice, cu sprijinul UAT-urilor locale și al Inspectoratului Școlar. Menționăm că personalul DSP nu poate asigura triajul în unitățile de învățământ, dar asigură orice informație privind modul de derulare și recomandări. Decizia de izolare aparține personalului care efectuează triajul;
  • Solicitam părinților să înțeleagă importanța izolării la domiciliu a copiilor pe toată perioada cât aceștia prezintă simptome respiratorii, chiar dacă acestea nu au fost diagnosticate cu virus gripal;
  • Unitățile de învățământ, cu sprijinul Inspectoratului Școlar și al UAT-urilor locale, vor asigura condiții optime pentru igiena personală a copiilor și cadrelor didactice, respectiv: apă caldă, săpun lichid, prosoape de hârtie;
  • Se va asigura un stoc suficient de substanțe dezinfectante și materiale de curățenie și se vor respecta recomandările de dezinfecție (aerisire frecventă, ștergere suprafețe, dezinfecții jucării și materiale didactice etc);
  • Rezultatele triajului se raporteaza zilnic la DSP și se vor stabili de comun măsurile care se impun. Nu se va decide sistarea cursurilor fără o informare și consultare prealabilă între DSP și Inspectoratul Școlar;
  • Orice situație deosebită sesizată în unitățile de învățământ se va raporta către DSP.

Pentru unitățile sanitare:

  • Se va reface în permanență stocul de medicamente antivirale;
  • Se va asigura stocul de substanțe dezinfectante, materiale de curățenie și echipament de protecție pentru personal;
  • Se va limita accesul vizitatorilor în unitățile sanitare cu paturi, chiar până la sistarea programului de vizite, acolo unde se impune;
  • Se va face zilnic triajul cadrelor medicale și izolarea celor cu simptomatologie
  • Se vor respecta recomandările de izolare a pacienților cu diagnostic de gripă în saloane separate. În cazul în care capacitatea de internare a secțiilor de Boli infecțioase este depășită se vor amenaja spații suplimentare pentru internarea pacienților cu gripă, cu respectarea circuitelor funcționale, după consultarea prealabila a DSP;
  • Orice situație deosebită sesizată în unitățile sanitare va fi transmisă imediat către DSP;
  • Apelăm la medicii de familie pentru o mai bună organizare a activității în cadrul cabinetului, în această perioadă, având în vedere că există o circulație crescută a virusului gripal.

Recomandări pentru populație:

  • Consultarea medicului de familie pentru simptome care sugerează gripa și care poate stabili o eventuală indicație pentru spitalizare;
  • Izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor care prezintă simptomatologie asemănătoare gripei;
  • Respectarea măsurilor igienico-sanitare în cazul tusei și strănutului (utilizarea de batiste de unică utilizare sau tuse/strănut la nivelul părții interne a articulației cotului);
  • Igiena adecvată a mâniilor, în vederea reducerii răspândirii virusului;
  • Continuarea vaccinării antigripale. Vaccinarea este cea mai eficientă metodă de prevenire a gripei.
  • Este contraindicată automedicația cu antibiotice sau antivirale;
  • Pe perioada evoluției epidemiei insistăm pentru limitarea vizitelor, participărilor la evenimente publice și frecventarea spațiilor aglomerate;
  • Pentru persoane vârstnice și cele cu afecțiuni cronice, recomandăm limitarea deplasărilor și luarea tuturor măsurilor de protecție pentru a evita contactul cu persoane bolnave;
  • Părinții care au copii între 0 și 3 ani, bătrânii și bolnavii cronici, trebuie să evite pe cât posibil deplasările, pentru a nu veni în contact cu pacienți bolnavi.

Recomandări pentru instituții publice sau private:

  • Pentru a evita apariția de focare de îmbolnăvire se recomandă efectuarea unui triaj zilnic al tuturor angajaților și izolarea cazurilor cu simptomatologie asemănătoare gripei;
  • În cazul sesizării de cazuri multiple de îmbolnăviri cu simptomatologie asemănătoare gripei, medicul de medicina muncii va informa imediat DSP  și va lua toate măsurile care se impun pentru limitarea extinderii focarelor;
  • Se recomandă măsuri suplimentare de dezinfecție și igienizare în spațiile cu acces larg al publicului (spre exemplu la compartimente de relații cu publicul, la ghișeul băncilor, la ghișeele la care se plătesc taxe, impozite etc.);
  • Recomandăm instituțiilor de cultură să limiteze, pe cât posibil, evenimentele, până la reducerea cazurilor de îmbolnăvire;
  • Este necesară aprovizionarea cu substanțe dezinfectante, materiale de curățenie, pentru măsuri suplimentare de dezinfecție și igienizare, pe toată durata evoluțieiepidemiei de gripă la nivel național.

Nota

Vaccinarea împotriva gripei reprezintă în continuare cea mai bună metodă de limitare a îmbolnăvirii. Menționăm că imunitatea împotriva gripei se instalează la circa 14 zile după vaccin și se referă strict la tulpinile conținute în vaccin, care circulă în acest sezon (majoritatea cazurilor au tulpina A). Dacă prezentați deja simptome respiratorii este contraindicată vaccinarea.

 

Supravegherea infectiei umane cu noul coronavirus (2019-nCoV)

Informatii  generale

  • In data de 31 decembrie 2019 au fost raportate primele cazuri  de infectie cu noul coronavirus (2019-nCoV)  in orasul Wuhan, Provincia Hubei, din China.
  • Pana la data de 30 ianuarie situatia la nivel global intocmita in baza rapoartelor autoritatilor de sanatate publica arata un total de 7819 cazuri, din care  170 de decese in Asia, Australia, Statele Unite ale Americii, Canada, Germania si Franta.
  • Sursa imbolnavirilor ramane necunoscuta(posibilă cauză zoonotică).
  • Transmiterea inter-umana pe cale respiratorie, prin picaturi de secreţie, produse când o persoană infectată tuşeşte sau strănută, a fost documentata dar se suspecteaza si alte tipuri de transmitere.
  • Transmiterea este posibilă şi când are loc contactul direct cu fluidele (sânge, materii fecale, urină, salivă, spermă) de la o persoană infectată.
  • Transmiterea poate fi digestiva(piata de peste/fructe de mare si animale vii considerata a fi punctul de plecare al izbucnirii,
  • Este considerată şi transmiterea de la animale la om prin contactul cu animale bolnave sau cu produse de la acestea, de aceea se recomandă evitarea contactului cu animale bolnave şi aplicarea măsurilor generale legate de manipularea animalelor şi produselor de la acestea, prepararea alimentelor.
  • Coronavirusul (2019-nCoV) determina la omboala respiratorie acuta usoara  semănând cu o răceală comună (tuse, febră, nas înfundat) dar si infecții ale tractului respirator inferior, inclusiv pneumonii care pot duce la deces. 
  • Nu există un tratament specific (antiviral), de aceea se tratează simptomatic, în funcție de starea pacientului. Tratamentul de susținere (de exemplu oxigenoterapie, administrarea de lichide și tratament empiric) pentru persoanele infectate, poate fi foarte eficace.
  • Deocamdată nu există un vaccin împotriva coronavirusurilor.
  • Perioada de incubatie (timpul de la momentul infectarii, pana la aparitia primelor simptome si semne de boala) nu a depasit 14 zile.
  • Impactul potential al izbucnirii cu 2019-nCoV este considerat  mare;
  • In Romania nu au fost diagnosticate cazuri de imbolnaviri cu noul coronavirus (2019-nCoV) dar sunt supravegheati toti cetatenii care sosesc din China, timp de 14 zile de la data venirii in tara.

 

Masuri instituite:

1. Pregatirea retelei medicale pentru:

  • Recunoașterea timpurie a simptomelor pentru limitarea transmiterii infecției cu 2019-nCoV
  • Aplicarea Precauțiilor Standard pentru toți pacienții
  • Punerea în aplicare a măsurilor de precauție specifice pentru infecțiile suspectate de 2019-nCoV
  • Aplicarea măsurilor de control al mediului unității sanitare, cu intensificarea măsurilor de igienă a mediulu
  • Măsurile  administrative

2. Pregatirea personalul care lucreaza la serviciul de ambulanta

3. Pregatirea unitatilor sanitare cu paturi care sa trateze si sa investigheze cazurile cu supiciune / infectie probabila / confirmata si anume: 

  • INBI „Prof.Dr.Matei Bals”,
  • Spitalul Clinic de Boli infectioase si Tropicale „Victor Babes” Bucuresti,
  • Spitalul Clinic de Boli infectioase Cluj,
  • Spitalul Clinic de Boli infectioase Iasi,
  • Spitalul Clinic de Boli infectioase si Pneumoftiziologie Timisoara,
  • Spitalul Clinic de Boli infectioase Constanta)

 

4. Elaborarea recomandărilor generale pentru protejarea sănătății:

  • Igiena mâinilor și igiena respiratorie,
  • Practici pentru o alimentați sigură:
  • Spălați-vă des pe mâini cu apă și săpun, sau cu soluții pe bază de alcool;
  • Când tușiți sau strănutați, acoperiți-vă gura și nasul cu pliul cotului sau cu o batistă de hârtie, apoi aruncați imediat batista și spălați-vă pe mâini;
  • Evitați contactul apropiat cu persoanele care tușesc și au febră;
  • Dacă aveți febră, tușiți și respirați cu greutate, mergeți la medic și spuneți-I medicului dacă ați călătorit recent

 

5. Recomandări pentru călătorii din Regiunea Europeană

  • OMS nu recomandă restricții pentru călătorii sau comerț.
  • Se recomandă călătorilor spre zonele afectate (în prezent China- Wuhan, provincia Hubei ):
  • evitarea contactului apropiat cu persoane care suferă de infecții respiratorii acute și cu animale (vii sau moarte) sălbatice sau domestice;
  • spălarea frecventă a mâinilor, în special după contact direct cu persoanele bolnave sau cu obiectele acestora;
  • acoperirea nasului și a gurii în timpul tusei și a strănutului, cu un șervețel sau cu pliul cotului, și contactarea medicului sau a autorităților naționale de sănătate în caz de simptome de infecție respiratorie acută.
  • evitarea consumului de produse animale crude sau gătite foarte puțin. Carnea crudă, laptele crud (nefiert) și organele crude trebuie manevrate cu grijă, pentru a evita contaminarea cu alimentele gătite.

 

6. Recomandari pentru călătorii care se întorc din China

- să se prezinte la cabinetul medical al aeroportului și sa menționeze istoricul de călătorie , dacă prezintă semne clinice de boală la sosirea pe aeroport,

- să sune la 112 şi să se prezinte imediat la Spitalul/Secţia de Boli Infecţioase dacă prezintă semne clinice de boală într-un interval de 14 zile de la  revenirea în țară.

 

7. Măsuri pentru persoanele care primesc colete din China

În acest sens sunt eficiente măsurile de igienă obișnuite, care constau în:

  • Curăţarea suprafeţei obiectului/obiectelor cu dezinfectanţi uzuali (pe bază de alcool etilic 70% sau clor);
  • Spălarea IMEDIATĂ a mâinilor cu apă și săpun după manipularea obiectelor presupus a fi contaminate.

 

Amintim faptul ca au fost si sunt distribuite, pe toate aeroporturile internationale din Romania, carduri de alerta pentru sanatate, cuprinzand informatiile necesare persoanelor care calatoresc catre/dinspre China. In aceste aeroporturi exista, de asemenea, postere cu informatii pentru calatori

Prevenirea riscului de imbolnavire cu gripa aviara

MASURI GENERALE PENTRU POPULATIE

  • Spălaţi-vă cât mai des pe mâini cu apă şi săpun, mai ales după contactul cu păsări; în lipsa apei şi a săpunului se şterg mâinile cu alcool sanitar;
  • Nu manipulaţi păsări moarte ;
  • Supravegheaţi copiii, nu-i lăsati să se joace cu păsări moarte sau bolnave ;
  • Cumpăraţi carne de pasăre, ouă şi produse din carne de pasăre numai din magazine autorizate ;
  • Anuntaţi medicul veterinar de orice caz de îmbolnăvire sau moarte la păsări;
  • Acordaţi tot sprijinul personalului sanitar si autoritaţilor veterinare.

 

CUM PREPARAŢI HRANA

  • Separaţi carnea crudă de cea prelucrată termic sau de alimentele care sunt gata preparate;
  • Nu folosiţi acelaşi cuţit sau instrument de tăiat pentru a pregăti carnea crudă şi alimentele care sunt gata preparate ;
  • Spălaţi–vă pe mâini inainte, între si dupa operaţiile de manipulare a alimentelor crude şi a celor prelucrate termic ;
  • Nu puneţi carnea prelucrată termic pe aceeaşi farfurie sau suprafaţă pe care a fost aşezată înainte de a fi prelucrată termic ;
  • Carnea de pasăre, inclusiv ouăle, trebuie prelucrate termic timp indelungat la temperatură corespunzătoare, deoarece virusurile gripale sunt distruse prin prelucrare termică la mai mult de 70°C ;
  • Înainte de a manipula şi prelucra termic ouăle, spălaţi-le cu apă şi săpun, iar dupã aceea spălaţi-vă pe mâini tot cu apă şi săpun ;
  • Nu folosiţi ouă fierte moi sau crude în alimente care nu vor fi prelucrate termic;
  • După manipularea păsărilor sau ouălelor crude, spălaţi-vă pe mâini şi spălaţi toate suprafeţele şi instrumentele folosite, atent,  cu apă şi săpun.

Recomandări coronavirus

          Calatorii care planifica sa viziteze Wuhan, China ar trebui sa evite vizitarea “pietelor umede” sau a locurilor unde sunt manipulate animale vii sau moarte si sa evite contactul cu persoane bolnave, in particular cu cele care prezinta simptome respiratorii. 

            Calatorii care planifica sa viziteze Wuhan, China ar trebui sa respecte o buna igiena a mainilor si a alimentelor si sa evite contactul cu animale, excretiile sau picaturi provenind de la acestea. 

Calatorii cu simptome respiratorii acute care revin din Wuhansau care au calatorit in China cu stationare in Wuhan sunt sfatuiti sa se adreseze medicului (n.trad.: infectionist) si sa ii mentioneze istoricul de calatorie in Wuhan.
In plus, din cauza activitatii gripale epidemice intense din China, calatorii ar trebui sa fie vaccinati anti-gripal cu minimum 2 saptamani anterior deplasarii, pentru a preveni o boala respiratorie severa. 

Extras din Evaluarea Rapida de Risc a ECDC  17 ianuarie 2020

            In intervalul 31 decembrie 2019 - 17 ianuarie 2020 au fost raportate 44 de cazuri infectate cu noul coronavirus confirmate cu laboratorul, din care 41 din Wuhan, China si 3 asociate calatoriilor in Thailanda (2) si Japonia (1). 

 La data conceperii de catre ECDC a evaluarii de risc mentionate mai sus, sursa de agent patogen era necunoscuta si, prin urmare, ECDC presupune ca ar putea fi activa in continuare si genera noi cazuri in China.  Aparitia catorva cazuri fara legatura cu piata mentionata sau alte piete similare sugereaza posibilitatea ca sursa de agent patogen sa fie mai larg raspandita sau posibilitatea transmiterii inter-umane. 

            Avand in vedere stadiul actual al cunoasterii si factorii necunoscuti, ECDC considera ca:

  • În prezent există o probabilitate moderată de infecție pentru călătorii din UE/SEE care vizitează Wuhan.
  • Există o probabilitate mare de import de cazuri în țările cu cel mai mare volum de persoane care călătoresc către și dinspre Wuhan (ex. țări din Asia).
  • Există o probabilitate mică de import de cazuri în țările UE / SEE, datorită traficului mai puțin extins al persoanelor către și dinspre Wuhan.
  • Respectarea practicilor adecvate de prevenire și control al infecțiilor, în special în unitatile sanitare, în țările UE/SEE și evidentele unei transmiteri inter-umane limitate, determina ca probabilitatea evaluată ca un caz raportat în UE să genereze cazuri secundare în UE/SEE să fie foarte scăzută.

Măsuri și recomandări pentru unitățile de învățământ dupa declansarea epidemiei de gripa

  • Continuarea triajul zilnic în toate unitățile de învățământ din județ, cu izolarea cazurilor care prezintă simptome respiratorii (atât la copii cât și la cadrele didactice). Triajul se face de către rețeaua medicală școlară, rețeaua comunitară, medicina de familie, cadrele didactice, cu sprijinul UAT-urilor locale și a Inspectoratului Școlar.
  • Respectarea etichetei tusei si stranutului(utilizarea de batiste de unica utilizare sau tuse/stranut la nivelul partii interne a articulatiei cotului).
  • Aerisirea  frecventa a salilor de grupa/ de clasa, in absenta prescolarilor si elevilor.
  • Intensificarea masurilor de curatenie si dezinfectie in toate spatiile unitatilor de invatamant.
  • Asigurarea  unui  stoc suficient de substanțe dezinfectante și materiale de curățenie și  respectarea recomandărilor  de dezinfecție (ștergere suprafețe, dezinfecție jucării și materiale didactice etc);
  • Unitățile de învățământ, cu sprijinul Inspectoratului Școlar și al UAT-urilor , vor asigura condiții optime pentru igiena personală a copiilor și cadrelor didactice, respectiv: apă caldă, săpun lichid, prosoape de hârtie;
  • Solicitam părinților să înțeleagă importanța izolării la domiciliu a copiilor pe toată perioada cât aceștia prezintă simptome respiratorii, chiar dacă acestea nu au fost diagnosticate cu virus gripal.
  • Rezultatele triajului se vor raporta zilnic la DSP și se vor stabili de comun accord măsurile care se impun. Nu se va decide sistarea cursurilor fără o informare și consultare prealabilă între DSP și Inspectoratul Școlar;
  • Orice situație deosebită sesizată în unitățile de învățământ se va raporta către DSP

Gripa

 

Gripa este o infectie respiratorie transmisibila (contagioasa) cauzata de virusul gripal. In Europa gripa apare cu regularitate in epidemii anuale, in lunile de iarna. De obicei epidemiile de iarna afecteaza fiecare tara pentru una sau doua luni si dureaza, la nivelul continentului European, aproape 4 luni. Pot aparea si infectii sporadice in afara sezonului de gripa, cu o incidenta foarte mica in lunile calduroase ale verii.
 
Nu toti cei care s-au infectat cu virusul gripal se imbolnavesc, insa cei care au forme clinice de boala prezinta simptomele comune:
febra
tuse
dureri in gat
dureri musculare si articulare
dureri de cap
stare de rau
oboseala
Simptomele infectiei cu virusul gripei seamana cu alte infectii virale respiratorii. Gripa este mai severa decat raceala, care este produsa de alte virusuri respiratorii si nu de virusul gripal.
 
 

Patologia gripei

 
Plaja de severitate a infectiei si bolii este foarte larga, de la lipsa totala a simptomelor (cazurile asimptomatice) la o simptomatologie minora sau la forme severe precum pneumonia, insuficienta cardio-respiratorie ori encefalita gripala. Bolile cronice pre-existente ale aparatului respirator si cardiovascular se pot decompensa si pot ameninta viata pacientului.
 
Imbolnavirile severe si complicatiile apar mai frecvent in anumite grupuri la risc:
persoanele cu varsta de peste 65 de ani
persoane cu afectiuni medicale cronice precum diabetul, deficitul imunitar, afectiunile cronice respiratorii, afectiunile cronice cardiovasculare, obezitatea.
 
De asemenea, exista un risc crescut pentru copiii la varstele fragede si pentru femeile gravide. Ocazional pot aparea forme severe de gripa la persoane sanatoase care nu fac parte din aceste grupe de risc.
In pandemii caracteristicile epidemiologice si clinice ale gripei pot fi diferite, in functie de caracteristicile virusului si de nivelul de imunitate al populatiei fata de un virus.     
 

Masurile recomandate pentru persoanele sanatoase, pentru reducerea riscului de a dobandi sau de a transmite gripa

 
Gripa este o infectie virala care se raspandeste de la o persoana la alta, in principal atunci cand oamenii infectati tusesc sau stranuta, ori prin contact direct sau indirect cu secretiile respiratorii ale persoanelor infectate care se afla pe mainile acestora sau pe suprafetele contaminate.
 
1. Evitati contactul apropiat cu persoanele bolnave
Persoanele bolnave de gripa au unul sau mai multe dintre urmatoarele simptome:
febra
tuse
dureri in gat
dureri musculare
dureri de cap
frisoane
oboseala
 
Evitati contactul apropiat cu aceste persoane, indepartati-va de persoanele care tusesc sau stranuta.
Mentineti o distanta de cel putin un metru fata de orice persoana cu simptome de gripa si evitati aglomeratiile. Atunci cand distanta nu poate fi mentinuta, trebuie sa reduceti la maxim timpul de contact apropiat cu o astfel de persoana. Cand oamenii bolnavi sau  aglomeratiile nu pot fi evitate, trebuie sa reduceti la maxim timpul de contact, in masura posibilului.
Nu vizitati persoanele bolnave de gripa, daca nu este absolut necesar. In cazul in care vizitezi sau ingrijiti o persoana bolnava de gripa este recomandabil sa purtati masca tot timpul cat sunteti impreuna in aceeasi camera.
 
2. Spalati-va sau dezinfectati-va frecvent mainile
Spalatul sau dezinfectarea frecventa a mainilor va ajuta sa va protejati de virus. Spalati-va bine pe maini cu apa si sapun, in special dupa ce tusiti sau stranutati. Dezinfectantele pentru maini pe baza de alcool reduc cantitatea de virus gripal de pe mainile contaminate, insa spalarea cu apa si sapun este mult mai eficienta.
Spalatul pe maini nu trebuie sa fie doar o clatire rapida, trebuie sa dureze cel putin 20 de secunde de fiecare data, iar mainile trebuie sa fie frecate una de cealalta, cu apa si sapun, dupa care sapunul de pe maini trebuie clatit cu apa din abundenta.
Dupa spalarea cu apa si sapun, mainile trebuie uscate bine, daca este posibil cu prosoape de hartie de unica folosinta sau cu uscatorul cu aer cald.
 
3. Evitati sa va atingeti ochii, nasul sau gura
Virusurile sunt transmise atunci cand o persoana atinge ceva care este contaminat cu germeni si apoi isi atinge nasul, ochii sau gura.
 
4. Vaccinarea antigripala
Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda vaccinarea antigripala in primul rand persoanelor expuse riscului de infectare (personal medical, persoane peste 65 ani, persoane cu afectiuni cronice, gravide), dar si copiilor cu varsta de peste 6 luni.
 

Masurile recomandate pentru bolnavii de gripa, pentru protejarea contactilor directi

 
1. Respectati regulile de igiena respiratorie
Igiena respiratorie inseamna impiedicarea expunerii persoanelor din jur la secretiile infectioase respiratorii (din gura, gat sau nas).
Daca sunteti bolnav, atunci cand tusiti sau stranutati trebuie sa va acoperiti gura si nasul cu ajutorul unui servetel de unica utilizare (de hartie). Daca nu aveti la indemana un servetel e mai bine sa stranutati sau sa tusiti in plica cotului, decat in pumn sau in palma. Servetelele trebuie aruncate la cosul de gunoi dupa utilizare.
 
2. Spalati-va sau dezinfectati-va frecvent mainile
Spalatul sau dezinfectarea frecventa a mainilor va ajuta sa va protejati de virus si sa reduceti riscul de contaminare a obiectelor si de infectare a persoanelor din jur. Spalati-va bine pe maini cu apa si sapun, in special dupa ce tusiti sau stranutati. 
Daca sunteti bolnav, stati acasa, nu mergeti la serviciu sau la scoala si limitati contactul cu alte persoane
Pe langa masurile de igiena descrise mai sus, este recomandat ca o persoana sanatoasa sa mentina o distanta de cel putin un metru fata de orice persoana cu simptome de gripa.
Bolnavii adulti ii pot infecta pe cei din jur pe o perioada de aproximativ 5 zile de la debutul simptomelor, iar copiii sunt infectiosi aproximativ 7 zile de la debutul simptomelor de gripa. Cu toate acestea, este prudent sa se ia in considerare ca o persoana este infectioasa pe toata perioada in care are simptome de gripa.
Utilizarea mastii de catre persoanele bolnave, pentru a-i proteja pe contactii directi
Utilizarea mastii de catre o persoana ce prezinta simptome de gripa ajuta prin retinerea secretiilor respiratorii in cazul in care persoana tuseste sau stranuta si reduce riscul de infectare in randul persoanelor cu care bolnavul este intr-un contact apropiat. Printre ituatiile in care utilizarea mastii poate fi utila se numara:
drumurile de la domiciliu la spital si invers;
cazurile in care bolnavul de gripa are contact apropiat cu o persoana sanatoasa.
 
Cum se utilizeaza, securizeaza si indeparteaza corespunzator masca de fata?
Masca trebuie aplicata cu grija peste gura si nas si apoi ajustata si fixata:
Fixati masca cu snurul sau banda elastica, la mijlocul capului si al cefei.
Presati pe forma nasului banda flexibila transversala.
Aranjati masca confortabil pe fata si sub barbie.
Evitati sa atingeti masca cu mainile. Dupa orice atingere a mastii aflate pe fata, precum si dupa indepartarea acesteia, mainile trebuie sa fie curatate prin spalare cu apa si sapun sau cu un dezinfectant de maini pe baza de alcool.
Schimbati masca atunci cand devine umeda. Dupa o utilizare prelungita, masca de fata poate deveni umeda. Cand constatati acest lucru, trebuie sa inlocuiti masca umeda cu o masca noua sau cu una curata si  uscata.
 
Pentru a scoate, securiza si elimina in mod corespunzator o masca:
Dezlegati sau rupeti legaturile ori elasticul din partea de jos, apoi pe cel de sus.
Tineti de legatura de sus si indepartati masca de pe fata.
Nu atingeti masca cu mana.
Securizati si eliminati masca in mod corespunzator. Mastile de unica folosinta  trebuie aruncate dupa o singura utilizare. Odata scoase de pe fata, mastile trebuie introduse intr-o punga de plastic, securizata ulterior printr-o inchidere corespunzatoare. Punga securizata poate fi pusa in gunoiul menajer.
 
Dupa indepartarea mastii de pe fata mainile trebuie sa fie curatate prin spalare cu apa si sapun sau cu un dezinfectant pentru maini, pe baza de alcool.