contact DSP Dambovita

COMUNICAT DE PRESĂ - Luna Nationala a Informarii despre Efectele Consumului de Alcool

MINISTERUL SĂNĂTĂŢII
DIRECŢIA DE SĂNĂTATE PUBLICĂ DÂMBOVIŢA
Str. T.Vladimirescu nr.15-19, cod 130095, Târgovişte, jud. Dâmboviţa,
Tel. 0245-613604, fax 0245-611067
e- mail Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea.,
Cod operator date cu caracter personal nr.12777
Nr. 6846/ 23.05.2019

 

COMUNICAT DE PRESĂ
Luna Nationala a Informarii despre Efectele
 Consumului de Alcool
5 Iunie 2019

 

Direcţia de Sănătate Publică a județului Dambovita, desfășoară pe perioada lunii iunie 2019 campania de informare-educare-conștientizare cu tema LUNA NAŢIONALĂ A INFORMĂRIIDESPREEFECTELE CONSUMULUIDE ALCOOL. În parteneriat cu asociația ALIAT-Alianța pentru Lupta Împotriva Alcoolismului și Toxicomanilor, în data de 5 iunie, se va organiza ZIUA NAȚIONALĂ DE TESTARE A CONSUMULUI DE ALCOOL.

ConformOrganizațieiMondialeaSănătății,alcoolulesteatreiacauzădeboalășimoarteprematură pentru populația generală, fiind responsabil pentru mai mult de 200 de boli.Adolescenții și tinerii reprezintă opopulaţie în mod particular la risc, datorită percepției inadecvate asupra consecințelor alcoolului. Unul din zece decese la femeile cu vârsta între 15 și 29 de ani, și unul din patru decese la bărbații de aceeași vârstă este legat de consumul de alcool. Aproximativ 80% din adolescenții români în vârstă de 16 ani au consumat cel puțin o dată în viață alcool. Vârsta medie la care adolescenții români încep să bea este 14 ani, numărul băieților care consumă alcool dublându-se până la vârsta majoratului. Cei mai vulnerabili la efectele alcoolului sunt adolescenții care încep să bea înainte de a împlini15 ani. Aceștia au un risc de patru până la șapte ori mai mare de a deveni dependenți de alcool față de colegii lor care încep să bea după vârsta de 17 ani. Pe perioada adolescenței, cu fiecare an câștigat fără consum de alcool, riscul dependenței scade în medie cu 10 procente

 La gravide, consumul de alcool este un factor de risc pentru evoluția sarcinii, fiind asociat cu moartea fătului, avort spontan, naștere prematură, creștere intrauterină deficitară a fătului, greutate mică la naștere a nou-născutului. Alcoolul interferează cu dezvoltarea normală a diferitelor țesuturi și organe ale fătului, în principal la nivelul sistemului nervos, determinând un spectru de tulburări ireversibile cunoscute sub denumirea de sindrom alcoolic fetal. Semnele și simptomele sindromului includ malformații ale capului, feței și organelor interne, retard mental și tulburări comportamentale, dificultăți de funcționare și de adaptare la viața cotidiană, cu manifestare pe parcursul întregii vieți. Formele de manifestare și severitatea acestora pot varia de la individ la altul. Sindromul alcoolic fetal poate fi prevenit prin abstinența de la alcool pe durata sarcinii.

             Scopulcampanieieste: formarea unor valori și atitudini pozitive față de stilul de viață sănătos și stimularea schimbărilor pozitive în comportamentul legat de alcool.

Grupurile țintă ale campaniei din acest an sunt: gravidele, femeile care planifică o sarcină în viitorul apopiat, precum și copiii și tinerii sub 18 ani.

Sloganulcampaniei este:„Numerită să riști!

Mesajul cheie pentru gravide este:“Pentru gravide, nu există un tip de băutură alcoolică sau cantitate sigură de alcool care să poată fi consumate fără riscul unor efecte negative asupra sarcinii și dezvoltării fătului.”

Mesajul cheie pentru copii și tineri  este: “Consumul de  alcool în copilărie  sau adolescență îți poate afecta dezvoltarea sistemului nervos și performanțele școlare, relațiile cu cei din jur,  comportamentul social și sănătatea mintala”

Ȋn contextul campaniei Luna Naţională a Informării despre Efectele Consumului de Alcool, se va desfăşura în parteneriat cu organizaţia non-guvernamentala Alianţa pentru Lupta Ȋmpotriva Alcoolismului si Toxicomaniilor (ALIAT), in data de 5 iunie 2019, Ziua Naţională a Testării Consumului Personal de Alcool. În această zi încurajăm populaţia adultă să se cunoască mai bine în ceea ce priveste propriul consum de alccol prin completarea chestionarului AUDIT.           

În acest sens,  Direcţia de Sănătate Publică, va organiza 6 centre de testare, în ziua de 5 iunie 2019, intre orele 10:00 – 14:00, astfel:

  1. Direcţia de Sănătate Publică Dâmboviţa
  2. Stand de Sănătate ( Piaţa Tricolorului Tgv.)
  3. Spitalul Judeţean de Urgenţă Tgv.
  4. Spitalul Orăşenesc Pucioasa
  5. Spitalul Municipal Moreni
  6. Spitalul Orăşenesc Găeşti

 

  DIRECTOR EXECUTIV,                                                DIRECTOR EXEC. ADJ. SAN. PUB.,
   DR. SORIN STOICA                                                            DR. GABRIELA COSTEA

                                                     Coordonator program
                                                     Dr. Mesina Aquilina  

                                                                                                                                                                        Intocmit
                                                                                                                                                                      As. Ilie Roxana

Analiza de situatie

Poster gravide

Poster tineri

Pliant gravide

Pliant tineri