contact DSP Dambovita

Luna Nationala a Informarii despre Efectele Consumului de Alcool - Iunie 2023

MINISTERUL SĂNĂTĂŢII

DIRECŢIA DE SĂNĂTATE PUBLICĂ DÂMBOVIŢA

Str. T.Vladimirescu nr.15-19, cod 130095, Târgovişte, jud. Dâmboviţa,

Tel. 0245-613604, fax 0245-611067

e- mail Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea.,

Cod operator date cu caracter personal nr.12777

Nr. 7694/ 08.06.2023

COMUNICAT DE PRESĂ

 

LUNA NAŢIONALĂ A INFORMĂRII DESPRE EFECTELE CONSUMULUI DE ALCOOL

IUNIE 2023

 

Direcția de Sănătate Publică Dâmboviţadesfășoară pe  toată perioada lunii iunie 2023 campania de informare-educare-conștientizare - Dacă ai sub 25 ani, chiar și o cantitate mică de alcool consumat îți poate afecta sănătatea! Nu risca! Informează-te!

Campania „Luna națională a informăriidespreefectele consumuluide alcool”, arescopul de a informapopulația generală și în special tinerii și adolescenții despre efectele consumului de alcool, pentru a contribui la formarea unor valori și atitudini pozitive față de stilul de viață sănătos și la stimularea schimbărilor pozitive în comportamentul legat de consumul de alcool.

Tema campaniei este:

Prevenirea consumului de alcool și a efectelor consumului de alcool la tineri.

Sloganul campaniei este:

Consumul de alcool îți afectează sănătatea, mai ales dacă ai vârsta sub 25 ani! Nu risca! Informează-te!

Anul acesta campania se axează pe prevenirea consumului de alcool și a efectelor consumului de alcool la tineri. Adolescența este o perioadă critică de dezvoltare când riscurile asociate abuzului de substanțe este în mod particular ridicat. Pentru a preveni expunerea la riscurile și pericolele pentru sănătate, precum și alți factori care scad calitatea vieții la consumatorii de alcool, adolescenții trebuie să fie informați, astfel încât să nu consume alcool înainte de vârsta de 18 ani.

 

  • 1 din 5 adolescenți de 15 ani din Europa a fost în stare de ebrietate cel puțin de 2 ori în viața lor.
  • Frecvența consumului excesiv de alcool în România este de 33% la bărbați și 15,4 % la femei comparativ cu media UE de 20,1 % la bărbați și respectiv 10 % la femei
  • Conform studiului YRBSS 2022 3, 6 din 10 liceeni din România (15-18 ani) au raportat că au consumat alcool cel puțin una-două zile, în ultimele 30 de zile
  • 1 din 10 băieți și 1 din 20 de fetele de 15 ani din România au fost în stare de ebrietate de cel puțin 2 ori în viața lor

În contextul scăderii consumului de alcool în aproape toate țările europene, este esențial ca și în România tinerii să fie informați cu privire la riscurile și pericolele pentru sănătate, astfel încât să reducă consumul de alcool până la limita în care să poată rămâne în siguranță și sănătoși.

 

Mesajele principale ale campaniei sunt :

  • Este nevoie să de-normalizăm consumul de alcool în rândul tinerilor. Chiar dacă problemele încep să se vadă mai târziu, în realitate consumul de alcool începe devreme.
  • Nu există o „limită de siguranță”  în ceea ce privește  consumul de băuturi alcoolice! Riscul de deteriorare a sănătății dumneavoastră crește odată cu fiecare băutură alcoolică consumată!
  • Evitați cu totul consumul de băuturi alcoolice! Rămâneți vigilenți, luați decizii cu mintea clară, pentru dumneavoastră și pentru ceilalți!
  • Nu  consumați deloc băuturi alcoolice în cazul în care conduceți orice fel de vehicule !
  • Discutați cu copiii și tinerii despre problemele asociate consumului de băuturi alcoolice. Nu îi lăsați să-i vadă pe adulți consumând băuturi alcoolice - fiți un model!  Asigurați-vă că nu au acces la acestea! Nu încurajați procurarea de băuturi alcoolice pentru tinerii sub 18 ani! Implicați-vă în organizarea petrecerilor și a întâlnirilor adolescenților pentru a evita consumul de alcool. Supravegheați-i în timp ce urmăresc materiale audio-vizuale  (inclusiv televizorul), deoarece pot fi expuși publicității la alcool care poate stimula inițierea timpurie a consumului de alcool.

 

ANALIZA DE SITUATIE

 

 

  DIRECTOR EXECUTIV,                                                                   SEF DEPARTAMENT

      DR. SORIN STOICA                                                                    DR. GABRIELA COSTEA                

 

                                                        Coordonator program PN XII.1,

                                                              Dr. Aquilina Meșină

         Intocmit

     As. Ilie Roxana