contact DSP Dambovita

Ziua Mondială a Igienei mâinilor

Ziua Mondială a igienei mâinilor

 

                    Ziua Mondială a Igienei Mâinilor (Save Lives: Clean Your Hands), sărbătorită în fiecare an la data de 5 mai,a fost lansată în 2009, fiind corelată cu  First Global Patient Safety Challenge: Clean Care is Safer Care (Prima provocare globală a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii pentru siguranța pacienților: îngrijirea în condiţii de igienă corespunzătoare, este o îngrijire mai sigură).

               Iniţiativa„SALVEAZĂ VIEȚI: Spală-te pe mâini!” este parte a unui efort global major de îmbunătățire a igienei mâinilor în domeniul asistenței medicale.

               Practicarea igienei mâinilor în unitățile sanitare protejează deopotrivă pacienții și personalul medico-sanitar. Simplul gest al spălării mâinilor poate să prevină răspândirea germenilor, inclusiv a celor rezistenți la antibiotice, mâna murdară reprezentând principala cale de transmitere a infecțiilor în unitățile sanitare.

 

              Personalul medico-sanitar trebuie să respecte cu strictețe cele 5 momente cheie ale igienei mâinilor atunci când oferă îngrijiri medicale:

  1. Înainte de a intra în contact cu pacientul;
  2. Înainte de a realiza proceduri aseptice;
  3. După expunerea la fluide corporale;
  4. După contactul cu pacientul;
  5. După atingerea obiectelor aflate în contact sau în apropierea pacientului.

 

               În acest an, tema aleasă de Organizaţia Mondială a Sănătăţii pentru marcarea acestei zile pune accent pe îmbunătăţirea cunoștințelor şi abilitătilor angajaţilor din domeniul sănătății privind prevenirea și controlul infecțiilor, inclusiv prin promovarea igienei mâinilor, ca măsură esenţială pentru stoparea diseminării germenilor.

Astfel, este necesară o abordare inovatoare a procesului de învăţare pentru:

  • A creşte accesul la resurse inovative de învăţare, în domeniul igienei corespunzătoare a mâinilor şi a metodelor de prevenţie şi control a infecţiilor, ca parte a programelor de educaţie medicală pentru angajaţii din domeniul sănătății.
  • A creşte gradul de conștientizare cu privire la importanța cunoașterii și a învățării despre igiena mâinilor, pentru a preveni apariţia bolilor infecțioase.
  • A dezvolta mecanisme de măsurare și evaluare a impactului instruirii și educației în ceea ce priveşte standardele și practicile în domeniul igienei mâinilor, inclusiv în ceea ce priveşte prevenţia infecţiilor asociate actului medical şi rezistenţa la antibiotice.

 

               Conform recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății, personalul medico-sanitar ar trebui să practice spălarea mâinilor cu apă și săpun timp de 40-60 secunde sau să practice dezinfecția igienică a mâinilor cu substanțe hidro-alcoolice timp de 20-30 secunde.

 

Faceți un obicei dintr-un gest simplu ce ține bolile departe de dumneavoastră și de pacienții îngrijiți!

Mâinile curate salvează vieți!

Poster

DIRECTOR EXECUTIV,                                                                                                       MEDIC ŞEF,

    DR. SORIN STOICA                                                                                              DR. GABRIELA COSTEA  

  

Coordonator program PN XII.1,

Dr. Aquilina Meșină

                                                                                                                                                Întocmit

                                                                                                                                           Psih. Ivona Niţă