Săptămâna Mondială a Alimentației la Sân
1-7 AUGUST 2025
Promovăm alăptarea pentru a construi un viitor sănătos!
Cu sprijinul OMS, UNICEF a ministerelor sănătății din diferite țări precum și cu parteneri ai societății civile, Săptămâna Mondială a Alăptării este organizată în fiecare an în prima săptămână a lunii august.
Săptămâna Mondială a Alimentației la Sân este celebrată, în peste 120 de ţări, dintr-un motiv foarte simplu, alăptarea este una dintre cele mai eficiente modalități de a oferi copiilor de pretutindeni cel mai bun început în viață. Este un moment pentru a recunoaște alăptarea ca fiind primul pas pentru sănătate, dezvoltare și echitate pe tot parcursul vieții.
OMS și UNICEF recomandă mamelor să înceapă să alăpteze în decurs de o oră de la naștere și să alăpteze exclusiv în primele șase luni de viață ale bebelușului– adică să nu se administreze alte alimente sau lichide, nici măcar apă. Sugarii ar trebui să fie alăptați la cerere, adică de câte ori are nevoie copilul, zi sau noapte. Este recomandat să nu se utilizeze biberoane, tetine sau suzete. De la vârsta de șase luni, copiii ar trebui să înceapă să consume alimente complementare sigure și adecvate, în timp ce continuă să fie alăptați până la vârsta de doi ani sau mai mult.
Se estimează că, anual 2,7 milioane de decese la copii, sunt atribuite subnutriției, acestea reprezentând 45% dintre toate decesele copiilor. Hrănirea corectă și adecvată a sugarilor și a copiilor mici este esențială pentru îmbunătățirea supraviețuirii copiilor și pentru promovarea creșterii și dezvoltării sănătoase a acestora. Primii 2 ani de viață ai unui copil sunt deosebit de importanți deoarece alimentația optimă în această perioadă va reduce rata morbidității, a mortalității, precum și riscul de boli cronice contribuind astfel la o mai bună dezvoltare generală a copilului. Alăptarea este unul dintre primii factori de protecție durabilă a sănătății copilului. Alăptarea este recomandată până când copilul împlinește 6 luni, dar continuarea alăptării este benefică atât pentru sănătatea copilului cât și a mamei. Într-adevăr, laptele matern este un aliment unic, gratuit, de calitate, și de neînlocuit, iar caracteristicile sale nu pot fi găsite înprodusele de lapte comerciale.
Prin alăptare:
Cu investițiile potrivite, țările pot crește semnificativ ratele de alăptare exclusivă – evidențiate prin progresele înregistrate în ultimul deceniu la nivel global. Cu aproximativ 10% mai mulți sugari sunt astăzi alăptați exclusiv în primele 6 luni de viață față de 2013, unele țări înregistrând creșteri de 20% în aceeași perioadă.
Activitățilede informare și educare a mamelor și a familiilor acestora cu privire la beneficiile alăptării pot determina o schimbare de atitudine în rândul mamelor care nu și-au propus să susțină acest comportament. O informare corectă poate determina creșterea numărului de mame care practică alăptatul exclusiv, contribuind astfel la o alimentație corectă a nou-născuților.
DIRECTOR EXECUTIV, MEDIC ŞEF,
DR. SORIN STOICA DR. GABRIELA COSTEA
Coordonator program PN XII.1,
Dr. Aquilina Meșină
Întocmit,
Psih. Ivona Nita