contact DSP Dambovita

Prevenirea riscului de imbolnavire cu gripa aviara

MASURI GENERALE PENTRU POPULATIE

  • Spălaţi-vă cât mai des pe mâini cu apă şi săpun, mai ales după contactul cu păsări; în lipsa apei şi a săpunului se şterg mâinile cu alcool sanitar;
  • Nu manipulaţi păsări moarte ;
  • Supravegheaţi copiii, nu-i lăsati să se joace cu păsări moarte sau bolnave ;
  • Cumpăraţi carne de pasăre, ouă şi produse din carne de pasăre numai din magazine autorizate ;
  • Anuntaţi medicul veterinar de orice caz de îmbolnăvire sau moarte la păsări;
  • Acordaţi tot sprijinul personalului sanitar si autoritaţilor veterinare.

 

CUM PREPARAŢI HRANA

  • Separaţi carnea crudă de cea prelucrată termic sau de alimentele care sunt gata preparate;
  • Nu folosiţi acelaşi cuţit sau instrument de tăiat pentru a pregăti carnea crudă şi alimentele care sunt gata preparate ;
  • Spălaţi–vă pe mâini inainte, între si dupa operaţiile de manipulare a alimentelor crude şi a celor prelucrate termic ;
  • Nu puneţi carnea prelucrată termic pe aceeaşi farfurie sau suprafaţă pe care a fost aşezată înainte de a fi prelucrată termic ;
  • Carnea de pasăre, inclusiv ouăle, trebuie prelucrate termic timp indelungat la temperatură corespunzătoare, antibiotics antibacterials net gripale sunt distruse prin prelucrare termică la mai mult de 70°C ;
  • Înainte de a manipula şi prelucra termic ouăle, spălaţi-le cu apă şi săpun, iar dupã aceea spălaţi-vă pe mâini tot cu apă şi săpun ;
  • Nu folosiţi ouă fierte moi sau crude în alimente care nu vor fi prelucrate termic;
  • După manipularea păsărilor sau ouălelor crude, spălaţi-vă pe mâini şi spălaţi toate suprafeţele şi instrumentele folosite, atent,  cu apă şi săpun.